Rolada z indyka z suszonymi owocami

Składniki:
60 dag fileta z indyka
6 moreli suszonych
6 śliwek suszonych
garść rodzynek
1 kwaśne jabłko
1 łyżka bułki tartej
1 jajko
przyprawy: sól, pieprz, pół łyżeczki tymianku, pół łyżeczki papryki, pół łyżeczki rozmarynu

Sos:
1 pomarańcza
½ szklanki soku pomarańczowego
1 łyżka miodu
1 łyżka dżemu pomarańczowego lub morelowego
½ łyżeczki mąki ziemniaczanej

Olej do smażenia

Sposób wykonania:
Mięso umyć, osuszyć, rozbić tak aby powstał duży płat. Lekko rozbij przez folię, oprósz solą i pieprzem. Przyprawy wymieszaj z suszonymi owocami, jabłkiem startym na tarce o grubych oczkach, bułką tartą i jajkiem.
Farsz rozsmaruj na płacie mięsa. Zwiń w roladę. Zepnij wykałaczkami lub obwiąż sznurkiem. Gotowe mięso odstaw do lodówki na około 1 godzinę. Po tym czasie obsmaż mięso z wszystkich stron na dobrze rozgrzanym oleju.
Przełóż mięso do brytfanny , dodaj sos pomarańczowy. Piecz 200 stopni 20 minut. Po tym czasie polej mięso sosem i obłóż pomarańczami. Piecz dalej 40 minut.

Sos:
Sok pomarańczowy wymieszaj z dżemem i miodem. Przelej do mięsa.
Pomarańczę przelej wrzątkiem. Przekrój na połowę. Pokrój w półplasterki. Po 20 minutach przełóż na mięso.

Po wyciągnięciu upieczonego mięsa z brytfanny odlej połowę sosu do garnka. Mąkę ziemniaczaną rozpuść w łyżeczce zimnej wody. Dodaj do gorącego sosu. Zagotuj. Sosem udekoruj mięso.