Piersi kurczaka w miodowym sosie

 

Składniki:

 

 

2 filety z kurczaka

3-4 ząbki czosnku

pieprz, sól

łyżeczka papryki w proszku

mąka do panierowania

olej – 4 łyżki

szklanka mleka

2 łyżki miodu

2-3 łyżki soku z cytryny

 

Sposób wykonania:

 

Piersi z kurczaka umyć, obrać z błonek, osuszyć. Olej rozmieszać z papryką oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Filety obtoczyć w powstałej marynacie, doprawić solą i pieprzem.

Miód wymieszać z mlekiem. Rozgrzać patelnię, dodać 2 łyżki oleju. Filety obtoczyć w mące i obsmażyć z obu stron. Zalać mlekiem, dodać sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Dusić kilkanaście minut.

Podawać z ryżem.