Pierś z kurczaka z aromatycznym kalafiorem

Pieczona pierś z kurczaka

Składniki:

Marynata:

2 łyżki rozpuszczonego masła

1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę

sól, pieprz

płaska łyżeczka mielonej papryki

2-4 łyżki sosu sojowego

1 łyżka sosu teriyaki (miód + sos sojowy)

1-2 łyżeczki miodu

½ łyżeczki zioł prowansalskich

3-4 filety z kurczaka ze skórką

Sposób wykonania:

Mięso oczyścić, przygotować (usunąć kości). Delikatnie posolić. Składniki marynaty wymieszać. Mięso marynować w marynacie kilka godzin.

Wstawić do naczynia żaroodpornego. Przykryć. Piec 185 stopni 30 – 40 minut. Odkryć (można odlać wodę powstałą przy pieczeniu). Termoobieg z funkcją przypiekania. Zapiec do zarumienienia – 200 stopni.

 

 

Puree z marchewki

Składniki:

2 marchewki

1 ząbek czosnku

sól, pieprz, chili

łyżeczka masła

woda

Sposób wykonania:

W rondelku rozpuścić masło, dodać obrany czosnek i pokrojoną w plasterki marchewkę. Podsmażać do 5 minut. Po tym czasie marchewkę zalać wodą (ilość wody to taka aby zakryła marchewki). Gotować do miękkości. Wyciągnąć czosnek jak nie lubicie, wodę odlać do filiżanki. Blenderować do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Gdy jest za gęste dolewać wodę pozostałą z gotowania się marchewki.

 

 

Szparagi:

Składniki:

8-10 szparagów zielonych

woda

łyżeczka soli

łyżeczka masła

Sposób wykonania:

Szparagi umyć. Oderwać dolną część (sama będzie się łamać gdy będziemy próbować). W garnku gotować wodę  (ilość – tyle aby zakryła szparagi). Wodę posolić. Do gotującej się wody wrzucić szparagi. Gotować na małym ogniu 3-4 minuty. Odcedzić. Na patelni zwykłej lub grillowej roztopić masło, wrzucić szparagi. Przesmażyć. Doprawić solą.

 

Orientalny kalafior

Składniki:

mały kalafior

1 pęczek zielonej pietruszki

1-2 ząbki czosnku

½ łyżeczki kurkumy

1 łyżeczka nasion kolendry

sól, pieprz

płatki chili

dowolny tłuszcz – 2 łyżki (u mnie 1 łyżka masła i 1 łyżka oleju kokosowego)

Sposób wykonania:

Kalafior obrać w większe różyczki. Wrzucić do posolonego wrzątku. Gotować al dente. Odcedzić. Pietruszkę posiekać. Ziarna kolendry utłuc w moździerzu. Na głęboką patelnię wrzucić olej, posiekaną pietruszkę, kolendrę, czosnek pokrojony w plasterki, chili i kurkumę. Wszystko razem podgrzać. Wrzucić ugotowany kalafior. Wymieszać ze sobą. Można zarumienić.

Wszystkie składniki podawać gorące.