Pierś z kurczaka faszerowana brokułem i fetą

Składniki:

Rolada z kurczaka:

2 filety z kurczaka

1/2 brokuła

1/3 opakowania sera typu feta

1 łyżka oleju

sól, pieprz

Pure z zielonej fasoli szparagowej:

1/2 opakowania fasoli szparagowej (mrożona)

łyżeczka oliwy lub oleju

sól,pieprz

łyżka śmietanki 30%

Dekoracja:

ugotowana fasolka szparagowa

pieczarki pokrojone i przypieczone na patelni

 

Sposób wykonania:

Filety oczyścić, osuszyć, delikatnie rozbić. Oprószyć solą, pieprzem lub ulubionymi przyprawami. Na środku wzdłuż poukładać drobne różyczki brokuła (ugotowane al dente). W garnku zagotować wodę z odrobiną soli i szczyptą cukru. Do wrzątku wrzucić różyczki brokuła. Gotować pod przykryciem. Lekko ugotowany brokuł przełożyć na sitko i chłodzić zimną wodą (wtedy będzie nadal pięknie zielony). Odsączyć. Koło brokuła układać ser feta pokrojony w kawałeczki. Zawinąć w roladę. Pospinać wykałaczkami. Oprószyć solą i ulubionymi przyprawami. Rolady podsmażyć na oleju do zarumienienia się mięsa. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Podlać kilkoma łyżkami wody. Przykryć. Piec w piekarniku 15-20 minut 200 stopni.

Fasolkę szparagową wrzucić do posolonego wrzątku. Ugotować do miękkości. Schłodzić zimną wodą na sicie. Odsączyć. Zblenderować z olejem lub oliwą z dodatkiem śmietanki, soli i pieprzu. Można również do zblenderowania dorzucić kilka różyczek brokuła.

Pieczarki oczyścić i pokroić. Przypiekać na patelni z dodatkiem masła klarowanego. Przyprawić solą i pieprzem.

Mięso pokroić i podawać z gorącym pure i dodatkami.