Miodowe udka z kurczaka pieczone na warzywnym ryżu

Składniki:

Sos do marynaty mięsa:

2 łyżki oleju
1 łyżka octu winnego
1 łyżka miodu lub syropu klonowego
2 ząbki czosnku (przepuścić przez praskę)
2-3 łyżki sosu sojowego jasnego
łyżka keczupu
Przyprawy:
łyżeczka papryki w proszku
łyżeczka ulubionych ziół
sól, pieprz

6 udek kurczaka

Sos do pieczenia ryżu:

4 szklanki wody
½ kostki masła
1 łyżeczka cukru lub miodu
4 łyżki keczupu
łyżeczka papryki w proszku
2 ząbki czosnku
½ łyżeczki soli
łyżeczka kurkumy

Ryż z warzywami:

1 mała cebula
½ czerwonej papryki
½ puszki kukurydzy
2-3 łyżki natki pietruszki
4 woreczki ryżu (2 szklanki)

Sposób wykonania:

Dzień przed pieczeniem!
Składniki marynaty połączyć ze sobą. Mięso oczyścić i osuszyć. Delikatnie po nacierać solą. Obtoczyć, natrzeć marynatą i pozostawić na noc.

Na drugi dzień!
Składniki sosu do ryżu połączyć ze sobą w garnku. Zagotować. Zdjąć z ognia.

Cebulę i paprykę pokroić w kosteczkę. Wymieszać z kukurydzą, ryżem i natką pietruszki.

Naczynie do pieczenia wysmarować olejem lub masłem. Ułożyć w nim ryż wymieszany z warzywami. Poukładać mięso skórka do góry. Polać gotową marynatą.

Piec około 1 – 1,5 godziny w piekarniku 190 stopni.