Filety z kurczaka z masłem czosnkowo-bekonowym



Składniki:

2 filety z kurczaka
1/2 kostki masła
6-10 plastrów boczku
łyżka natki pietruszki
3 ząbki czosnku
sól, pieprz, chili

Sposób wykonania:

Masło trzymamy w temperaturze pokojowej, aby było je łatwo rozgnieść widelcem. Boczek pokroić w cienkie plastry, przełożyć na gorącą patelnię i smażyć do chrupkości. Ściągnąć z patelni i ostudzić. Natkę pietruszki drobno pokroić. Czosnek przecisnąć przez praskę. Po ostudzeniu boczek drobniutko pokroić. Masło połączyć z pokrojonym boczkiem, czosnkiem, natką oraz przyprawić solą, pieprzem i odrobiną chili. Takie masło przełożyć do foli spożywczej i zawinąć w cukierka, schować do zamrażarki na kilkanaście minut.

Piersi z kurczaka oczyścić. Naciąć w każdej piersi kieszonkę. Zmrożone masło podzielić na dwie części. Jedną schować do zamrażarki.
Z pozostałej części masła ponownie podzielić na dwie części. Do otworu (kieszonki) włożyć kawałek masła. Mięso oprószyć ulubionymi przyprawami (sól, pieprz). Gotowe mięso przełożyć do lodówki na kilka godzin.

Po tym czasie nagrzać piekarnik 200 stopni.
Mięso panierować w mące, jajku i bułce tartej. Usmażyć na oleju. Szybko na dobrze rozgrzanym ogniu. Tak gotowe mięso przełożyć do naczynia i piec 15-20 minut w piekarniku (długość pieczenia zależy od wielkości mięsa). Po tym czasie mięso jest gotowe do jedzenia.

Purée z ziemniaków i brokułu

Przygotować 5 szt ziemniaków (obrać i umyć) oraz około 250-300 g brokułu (różyczki wraz z trzonem).
Ziemniaki gotować, posolić wraz z pokrojonym trzonem brokułu. Gdy będą miękkie dodać do nich różyczki brokułu. 3-4 minuty przed odcedzeniem. Po tym czasie odcedzić , dodać łyżeczkę masła. Dobrze utłuc.