Filet z kurczaka z morelą i śliwką zapiekany w sosie śmietanowym

Składniki:

2 pojedyncze filety

6 suszonych moreli

6 suszonych śliwek

250 – 300 ml śmietany 30%

sól, pieprz, gałka muszkatołowa, czerwona papryka w proszku

łyżeczka mąki

 

Sposób wykonania:

Filety oczyścić i osuszyć. Środkiem wzdłuż fileta naciąć kieszonkę (aby móc do niej włożyć owoce). Śliwki i morele zalać wrzątkiem na kilkanaście minut, Odcedzić (wodę zachować). Fileta nafaszerować śliwkami i morelami na przemian. Posolić, doprawić przyprawami. Filety włożyć do naczynia do zapiekania. Podlać wodą z suszonych owoców. Naczynie zamknąć i piec 190-200 stopni 30 minut. Śmietankę wymieszać z łyżeczką wody, dodać po szczyptę soli,pieprzu, gałki muszkatołowej i płaską  łyżeczkę papryki czerwonej. Po 30 minutach wyjąć naczynie z piekarnika. Odlać wodę z pieczonego mięsa. Na mięso wlać śmietankę i zapiekać około 10 minut. Pod koniec można użyć funkcji termoobieg z opiekaniem górnej grzałki.