Filet z kurczaka w sosie, z marchewką i brukselką

Składniki:

2 filety z kurczaka

porcja woszczyzny (2 marchewki,  kawałek pora i selera, pietruszka, cebula, liść laurowy, liść lubczyku)

sól, pieprz

brukselka 2 garście lub więcej

1-2 łyżki masła

szczypta cukru

1/4 szklanki śmietany 30%

2 kopiaste łyżki posiekanego koperku

 

Sposób wykonania:

Włoszczyznę oczyścić, obrać. Zalać wodą. Zagotować wraz z cebulą i liściem laurowym. Filet oczyścić, posolić, popieprzyć (można natrzeć ulubioną przyprawą). Do wrzątku z włoszczyzną włożyć piersi kurczaka. Gotować w otwartym garnku, aż do miękkości. ok 30 min. Po ugotowaniu, jarzyny z wywaru przetrzeć przez sito lub zblenderować (seler, cebula, jedna marchew, pietruszka). Rozprowadzić z woda z wywaru ok pół szklanki lub więcej i połączyć ze śmietaną. Doprawić do smaku. Zagotować. Gorącym sosem zalać mięso.

Jedną marchewkę z wywaru pokroić w pasterki. Brukselkę obrać z wierzchnich liści. Wrzucić na wrzącą wodę z dodatkiem soi i cukru. Gotować kilkanaście minut (10-13 min). Przecedzić i ostudzić zimną wodą. Rozgrzać patenie z łyżką masła. Przełożyć brukselkę. Podsmażyć. Dodać kilka łyżek wody i gotować jeszcze kilka minut. Do brukselki dodać marchewkę. Poddusić około 8 min. Posolić.

Filet polać sosem. Podawać z brukselską i marchewką. Można dodać listki koendry oraz koperek.