Filet z kurczaka nadziewany z sosem paprykowo-keczupowym

Składniki:

Filety:

2 filety z kurczaka

4 pomidory suszone

1/2 kulki mozzarelli

2 paseczki papryki żółtej

2 paseczki papryki czerwonej

przyprawy: olej, curry, papryka w proszku, kolendra, czosnek granulowany, kurkuma, majeranek, imbir, kmin rzymski, sól, pieprz

Marchewka:

1 kg marchwi

4 łyżki octu 10%

3 łyżki cukru
1 łyżeczka soli

1 łyżeczka pieprzu

1 i 1/2 łyżeczki mielonej kolendry

1  niepełna łyżeczka imbiru

3-4 ząbki czosnku

1/3  szklanki  oleju

Sos:

1/2 łyżeczki papryki w proszku

szczypta soli, pieprzu, curry, kurkumy,pieprzu ziołowego

1/2 łyżeczki masła klarowanego

1/4 śmietanki 30%

1 łyżeczka keczupu lub sosu pomidorowego

łyżeczka sosu sojowego

 

Sposób wykonania:

Filety:

Filety umyć, osuszyć, odciąć  błony. Filet naciąć w środku wzdłuż. Tak, aby powstała kieszonka. Mozzarellę pokroić w paseczki. Do środka fileta wkładać, paseczki papryki, mozzarellą i suszonego pomidora. W takich porcjach, aby się zmieściło. Mięso natrzeć mieszanką przypraw. Mięso obsmażyć na rumiano najlepiej na maśle klarowanym. Przełożyć do naczynia.Podlać kilkoma  wody – piec 180 stopni około 30 -40 minut.

Sos:

Na patelni rozpuścić masło, dodać przyprawy. Pomieszać. Dodać śmietankę i keczup. Gotować kilka minut na małym ogniu. Jeśli jest potrzeba doprawić w swój ulubiony sposób, można dodać wody.

Marchew.

Marchew obrać i zetrzeć. U mnie jest starta na specjalnym tarle. Dodać ocet, cukier, sól, pieprz, kolendrę, imbir. Wymieszać. Olej porządnie zagrzać. Gorący olej dodać do surówki, wymieszać  i dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. W razie potrzeby doprawić. Włożyć do słoika i zamknąć. Można przechowywać kilka dni. Najlepiej smakuje na następny dzień.