Filet z kurczaka faszerowany bazyliowym pesto

Składniki:

 

 

2 filety z kurczaka

8 kulek mini mozzarelli

1-2 łyżki oleju

Papryka w proszku

Curry

Sól, pieprz

Garść bazylii

Garść oregano

Ząbek czosnku

1 łyżka oliwy

1 łyżeczka orzechów piniowych

Sól, pieprz

8 lub więcej młodych marchewek

1 łyżka masła

1 łyżeczka miodu

1 łyżeczka sosu sojowego jasnego

 

 

Sposób wykonania:

Świeże liści bazylii i oregano wraz z resztą składników zblenderować lub utrzeć w mikserze z odpowiednimi nożami.

Filet oczyścić i osuszyć. W kawałku mięsa naciąć kieszonkę, włożyć do niej połowę pesto i kulki mozzarelli. Spiąć wykałaczką. Mięso obsypać solą, pieprzem, papryką i curry.

Marchewki dokładnie umyć i ugotować w posolonym wrzątku al dente. Osuszyć. Na patelni rozgrzać masło wraz z sosem sojowym i miodem. Dodać marchewki i karmelizować kila minut. Pozostawić na patelni.

Gotowe mięso obsmażyć na oleju. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Podlać odrobiną wody. Przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 30-35 minut 190 stopni. Pod koniec pieczenia można odkryć mięso w celu przypieczenia.

Mięso podawać z ciepłymi marchewkami.