Filet faszerowany brokułem podany z kaszą kus-kus

20151231_120223ss

Składniki:

Filet:

filet z kurczaka

ćwiartka brokułu

sól, pieprz, czerwona suszona papryka

olej

Kasza:

100 gr kaszy kus-kus

1 marchewka

2-3 różyczki brokułu

sól, pieprz, łyżka masła

 

Sposób wykonania:

Fileta z kurczaka oczyścić i przyciąć do ładnej piersi. W środku piersi po długości zrobić nacięcie (kieszonkę), tak aby nie przebić mięsa. Kieszonkę w środku oraz fileta za zewnątrz przyprawić solą, pieprzem i czerwona papryką. Różyczki brokułu wrzucić do wrzątku (wrzątek posolić i dodać szczyptę cukru). Gotować do 5 minut. Brokuł przelać zimna wodą i odsączyć. Brokuł poobcinać  na malutkie różyczki i oto tym brokułem nafaszerować kieszonkę fileta. Spiąć wykałaczkami. Obsmażyć na patelni na trozgrzanym oleju ze wszytkich stron. Mięso włożyć do naczynia żaroodpornego. Podlać trzema łyżkami wody i piec w 200 stopni ok 30 minut. Po upieczeniu pokroić w plastry.

Kaszę kus-kus zalać wrzątkiem i posolić. Marchewkę pokroić w drobniutką kosteczkę, udusić na łyżce masła z dodatkiem pół szklanki wody. Po  chwili dodac maluteńkie różyczki brokułu i dusić do miękkości. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Do ugotowanych warzyw dodać gotową kaszę kus-kus. Wymieszać na patelni i dodać łyżeczkę masła. Gorącą kaszę podawać z plastrami fileta.

20151231_120241ss