Bataty, pieczona pierś z kurczaka, brukselka…

 

Składniki:

Batat, sól.

Brukselka:

pół kg świeżej brukselki

ok 10 dag chudej wędzonki

1 marchewka

sól, cukier, pieprz, natka pietruszki

Kurczak:

2 piersi z kurczaka

Marynata:

sól, łyżka oleju, pół łyżeczki papryki w proszku, pieprz, szczypta curry, szczypta kminek mielony, 1 łyżka sos sojowy , 1 łyżka miodu, ząbek czosnku. Składniki wymieszać ze sobą

Sos z warzyw:

Włoszczyzna: marchewka, pietruszka, por, seler, kilka brukselek, cebula

liście laurowe

ziele  angielskie

sól,pieprz

koperek

Pure z fasolki szparagowej:

25 dag fasolki szparagowej

olej lub oliwa

sól, pieprz

Sposób wykonania:

Sos:

Włoszczyznę  zalać wodą i gotować do miękkości warzyw. Dobrze doprawić. Dodać ziele angielskie, liście laurowe, szczyptę kurkumy. Ostudzić. Wyciągnąć ziele i liście. Warzywa zblenderować dodawać wodę z wywaru do uzyskania odpowiedniej konsystencji na sos.

Batat:

Batata umyć. Gotować w mundurku w posolonej wodzie. Ma być al dente. Odsączyć z wody.

Brukselka:

Brukselkę obrać z wierzchnich liści. Wrzucić na wrzącą wodę z dodatkiem soi i cukru. Gotować kilkanaście minut (10-13 min). Przecedzić i ostudzić zimną wodą. Rozgrzać patenie z łyżką masła. Przełożyć brukselkę. Podsmażyć. Dodać kilka łyżek wody i gotować jeszcze kilka minut. Do brukselki dodać ugotowaną marchewkę. Poddusić około 8 min. Posolić.

Wędzonkę pokroić w kostkę, podsmażyć i dodać do brukselki.

Pure z fasolki. Świeżą lub mrożoną zieloną fasolkę szparagową gotować w posolonej wodzie do miękkości. Odsączyć . Dobrze doprawić solą i pieprzem. Zblenderować dodając troszkę oleju około łyżeczki.

Filet z kurczaka:

Marynata: sól, łyżka oleju, pół łyżeczki papryki w proszku, pieprz, szczypta curry, szczypta kminek mielony, 1 łyżka sos sojowy , 1 łyżka miodu, ząbek czosnku. Składniki wymieszać ze sobą. Mięso wysmarować marynatą i odstawić na pól godziny. Upiec w naczyniu lub rękawie. Na spód dać odrobinkę wody. Piec pół godziny 200 stopni.

Podawać z brukselką, pokrojonym batatem, pure z fasolki szparagowej i sosem z warzyw. Ozdobić zieleniną i pestkami granatu.

Do sosu z warzyw można dodać łyżkę śmietanki 30%.