Zajączek -Pieczeń Faszerowana Polędwicą

Składniki:

0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego
1 polędwiczka wieprzowa
2 jajka
1/2 bułki
sól, pieprz,
pieprz kolorowy,
wegeta
1 ząbek czosnku
1/2 szklanki rosołu
2 – 6 ziela angielskie
3-6 listki laurowe
3 szczypty kminku
Do dekoracji: rozmaryn świeży, ziarna jałowca, ziela angielskiego, kolorowy pieprz w ziarnach, liście laurowe, kminek ziarno.

 

Sposób przygotowania:

Mięso wieprzowe zmielić. Polędwicę posolić i oprószyć pieprzem. Bułkę namoczyć w 1/2 szklanki bulionu. Mięso wymieszać z namoczoną bułką wraz z pozostałym rosołem, dodać ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, jajko oraz przyprawy ( sól, pieprz, kminek, vegeta). Polędwicę delikatnie poubijać ręką wzdłuż (kilka razy). Mięso mielone dokładnie wyrobić z przyprawami składnikami (jajko, bułka, ząbek czosnku).

Do foremki nałożyć 1/2 gotowego mięsa mielonego. Na mięso polędwicę. Na wierzch 1/2 mięsa mielonego.
Wierzch udekorować (pieprz kolorowy, jałowiec, rozmaryn, liście laurowe itp.).
Piec 2 godziny 180 stopni.
Wystudzić.