Szybki chleb

dav

Składniki:

400 g mąki
2 łyżki oleju
łyżeczka soli
20 g drożdży
1 łyżeczka cukru
300 ml ciepłej wody
płatki owsiane – około 3 łyżki (do obsypania chleba)

Sposób wykonania:
Drożdże wymieszać z cukrem, wodą i 2 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić na około 1 godzinę. Zaczyn drożdżowy wymieszać z resztą składników (bez płatków owsianych). Wyrobić ciasto. Ja wyrabiam w maszynie około 7-10 minut. Gdy ciasto jest klejące podsypać odrobiną mąki. Po wyrobieniu ciasta przełożyć do miski. Miskę przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na następną godzinę. Po tym czasie, gdy ciasto podwoi swoją objętość uformować chleb. Zwijać ciasto z różnych stron do środka. Uformować na kształt owalu. Ciasto można przełożyć do specjalnego koszyka, w którym może jeszcze rosnąć pół godziny. Gdy takiego koszyka rozrostowego nie posiadamy ciasto odkładamy na blaszkę do pieczenia. Uformowane ciasto zwilżyć wodą (pędzlem lub rękami) obsypać płatkami owsianymi lub innymi ziarnami (mak, sezam, sól).

Piekarnik nagrzać 250 stopni. Do piekarnika na dno położyć keksówkę napełnioną do połowy wodą. Piekarnik spryskać dokładnie rozpylaczem – przy lekko uchylonych drzwiach aby ciepło nie uciekło. Wstawić chleb i ponownie spryskać piekarnik z wszystkich stron. Po włożeniu chleba zmniejszyć stopnie do 220.
Piec 50-60 minut 220 stopni. Gdy zacznie się przypiekać zmniejszyć temperaturę do 190 stopni.
Po upieczeniu chłodzić na kratce.

Chleb można też piec w keksówce wysmarowanej tłuszczem i obsypanej płatkami owsianymi.

Do pieczenia chleba można użyć dowolnej mąki, ja użyłam chlebowej.