Chleb kukurydziany

Składniki:

20 g drożdży
250 ml wody
220 ml mleka
300 g mąki kukurydzianej
400 g mąki pszennej
2 łyżki oliwy
2 płaskie łyżeczki soli
mąka do podsypywania ( około 2-4 łyżki)


Sposób wykonania:

W misce wymieszać drożdże ze 100 ml wody. Dodać 50 g mąki pszennej i 50 g mąki kukurydzianej, wymieszać i odstawić na około 1 godzinę, aby powstał zaczyn.

Po tym czasie do zaczynu dodać pozostałą resztę składników. Wymieszać na jednolitą masę. Można użyć miksera lub wyrobić rękami. Ciasto wyrabiać około 8 minut. Podsypywać mąką. Jeśli ciasto nie klei się do rąk jest już dobre, tak samo w robocie.

Przełożyć do miski obsypanej delikatnie mąką, nakryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 3 godziny. Ciasto jest gotowe gdy co najmniej potroi swoją objętość.

Ciasto przełożyć na stolnicę i uformować okrągły bochenek.
Jak formować okrągły bochenek?
Ciasto lekko ponaciągać i składać boki do środka jak na kwadrat lekko zaokrąglać boki. Tą czynność powtórzyć trzy lub cztery razy.

Chleb przełożyć do okrągłego koszyka rozrostowego oprószonego mąką lub do innego okrągłego naczynia. Przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 2 godziny.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni.

Gotowy chleb przełożyć na blachę obsypaną mąką lub kaszka kukurydzianą.

Piekarnik zaparować. Polać dość intensywnie wodą lub spryskać spryskiwaczem w celu wytworzenia dużej wilgotności (pary). Zaraz po spryskaniu włożyć blachę z chlebem. Ponownie obficie spryskać piekarnik przy uchylonych drzwiach piekarnika.
Piec 40-50 minut.
Po tym czasie wyjąć chleb i przełożyć na kratkę w celu studzenia.