Szybkie bułki

Składniki:

525 g mąki
290 ml ciepłej wody
15 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżka oliwy lub oleju

Sposób przygotowania:

W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże z cukrem i 2 łyżkami mąki.
Ostawić na minimum 15 minut. (30 minut – 1 godzina).
Rozczyn z drożdży przelać do mąki z resztą składników. Wyrobić ciasto. Ja wyrabiam w maszynie.
Gdy ciasto się klei podsypać mąką.
Gotowe ciasto przełożyć do miski podsypanej mąką. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
Zważyć ciasto i poporcjować na równe części około 10 bułek.
Z każdej porcji uformować bułeczkę. Wyrobić (formować w rękach kulę), rękoma spłaszczyć, naciągnąć boki ( najpierw prawy i lewy ) złożyć do środka, potem góra i dół i złożyć do środka. Ponownie wyrobić rękoma kulkę i odstawić na blachę podsypaną mąką lub poukładać na papierze do pieczenia.
Przykryć ściereczką na 15 minut. Po tym czasie bułki posmarować wodą (pędzlem), można naciąć lub nałożyć dowolne ziarna.
Bułki można zrobić z ziarnami lub z dowolnej mąki.
Piekarnik nagrzać do 250 stopni. Do piekarnika na dno położyć keksówkę napełnioną do połowy wodą. Piekarnik spryskać dokładnie rozpylaczem – przy lekko uchylonych drzwiach aby ciepło nie uciekło. Wstawić bułki i ponownie spryskać piekarnik z wszystkich stron. Zmniejszyć temperaturę na 200 – 210 stopni.
Piec 30-35 minut.