Bułeczki Kamileczki

Składniki:

1 kg mąki pszennej
300 ml ciepłego mleka
260 ml wody
30 g świeżych drożdży
3 płaskie łyżeczki soli
2 płaskie łyżeczki cukru
4 łyżki stopionego masła

Sposób przygotowania:

Drożdże połączyć z cukrem. Odczekać kilka minut aż się rozpłyną, dodać połowę ciepłego mleka (150 ml) i 2 łyżki mąki. Wszystko razem wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na około pół godziny. Przykryć ściereczką.
Do osobnej miski (dużej) lub do misy w robocie dodać mąkę (z tego kilograma mąki odsypać około 4 łyżki do podsypywania), wodę, sól, mleko, masło i gotowy rozczyn z drożdży. Wymieszać (wyrobić) około 10 min. Podsypywać pozostałą mąką. Gdy ciasto będzie wyrobione, przełożyć do miski podsypanej mąką. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
Po tym czasie formować bułki – ok 100 g jedna. Kawałek ciasta składać ku dołowi z wszystkich stron, aż powstanie okrągła kuleczka, pod spodem zlepić ciasto i uformować kulę rękoma. Kule (bułki) układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 20 minut. Po 20 minutach każdą bułkę przeciąć w połowie lub na krzyż tępą stroną noża, docisnąć do samego spodu. Bułki posmarować pędzlem z wodą. Można poukładać na bułkach dowolne ziarna (sezam, mak, siemię lniane, słonecznik).
Bułki wstawić do nagrzanego piekarnika 200 stopni – piec 20-25 minut. Po włożeniu do piekarnika zwilżyć, spryskać piekarnik wodą i szybko zamknąć drzwi.
Studzić na kratce.

Wychodzi około 14 – 15 bułek.