Drożdżówki z serem i jagodami

nfd

Składniki:

Rozczyn na ciasto:
20 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
50 ml ciepłego mleka
2 łyżki mąki pszennej

Ciasto właściwe:
450-470 g mąki pszennej
150 ml ciepłego mleka
4 żółtka
100 g roztopionego i chłodzonego masła
70 g cukru

Ser:
ok 450 – 500 g twarogu
2 – 3 żółtka
2 łyżki cukru pudru (do smaku, można dać więcej lub mniej)
Łyżeczka soku z cytryny
jagody, mogą być mrożone

cukier puder do posypania

Sposób wykonania:

Rozczyn na ciasto:
Drożdże wymieszać z cukrem, gdy się rozpłyną dodać ciepłe mleko i mąkę. Wszystko razem wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut.

Ciasto właściwe:
Białka oddzielić od żółtek (4 szt.). Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Ucierać około 5 minut. Do miski wsypać mąkę, masło ostudzone, ciepłe mleko, ubite jajka oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrobić rękoma lub w maszynie miksującej do ciasta. Wyrabiać około 5 minut. Gotowe ciasto podsypać delikatnie mąką i odstawić do miski na około 1 godzinę. Przykryć ściereczką. Ciasto musi podwoić swoją objętość.

Ser:
Ser połączyć z cukrem, sokiem z cytryny i żółtkami. Zblendować na gładką masę.

Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą część rozwałkować na około 1cm -1 ,5 cm grubości. Wykrawać dużą szklanką koła. W środku kółek zrobić wgłębienie np. literatką (dnem). Docisnąć mocno kilka razy. Koła układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W wgłębienie nakładać ser i jagody. Można dodać sam ser, nutellę lub ser z brzoskwiniami. Dowolnie można tu tworzyć drożdżówki. Można posmarować białkiem.
Gotowe drożdżówki piec około 20 – 25 minut temp na wstępie 180 stopni, po 5 minutach można zmniejszyć do 160-175. Obserwować, aby się nie przyrumieniły za mocno.

Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem lub lukrem.