Cebularze

Cebularze

Składniki na ciasto:

500 g mąki
50 g drożdży
ok 350 ml wody
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru
szczypta ostrej papryki, szczypta kurkumy, szczypta oregano
4 duże cebule
płaska łyżeczka przyprawy typu Vegeta
mak, kminek

Ciasto:

Przygotować zaczyn. Drożdże pokruszyć w misce, dodać cukier, gdy się cukier połączy z drożdżami (staną się płynne) dodać ciepłą wodę i 2-3 łyżki mąki. Wymieszać Przykryć ściereczką i pozostawić na około pół godziny.
Mąkę połączyć z przyprawami, papryką, kurkumą, solą, ziołami. Dodać oliwę i podrośnięty rozczyn. Wyrabiać ciasto około 10 minut. Podsypać niewielką ilością mąki. Zwarte, jędrne ciasto przełożyć do miski. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce aż do podwojenia swojej objętości.

Farsz:

Cebulę obrać i pokroić w piórka. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, 2 łyżki oliwy o 2 łyżki masła. Cebulę zeszklić. Szklić na małym ogniu, co chwilę mieszając. Jeżeli jest potrzeba to dodać więcej masła lub oliwy. Szklić około 20 minut. Po tym czasie cebulę przyprawić solą, kurkumą i ulubionymi ziołami (oregano). Ostudzić.

Gotowe ciasto podzielić na części (każda część około 100 gram). Delikatnie zagniatać ciasto jak na bułeczki – cały czas do środka. Uformowane kulki rozwałkować wałkiem na grubość koło 7 mm-10 mm. Środek koła ugnieść bardziej, można to zrobić dnem szklanki. Na takie gotowe placki nakładać sporo farszu. Farsz można posypać makiem lub kminkiem.

Gotowe placki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Brzegi można wysmarować mlekiem, wodą lub jajkiem.
Po włożeniu do piekarnika – piekarnik spryskać wodą. Piec 25-30 minut 180-190 stopni.
Studzić na kratce.