Bułki poznańskie

dav
dav
dav

Składniki:

Podmłoda:
200 g mąki pszennej typ 750
200 ml wody
2 g drożdży

Ciasto właściwe:
10 g drożdży
200 ml wody
400 g mąki pszennej typ 750
10 g soli (1 łyżeczka)

Woda w rozpylaczu (do zaparowania piekarnika)

Sposób wykonania:

Dzień przed pieczeniem:
W misce wymieszać wszystkie składniki na podmłodę. Odstawić w temperaturze pokojowej na 12-16 godzin do fermentacji. Miskę przykryć ściereczką.

W dniu pieczenia:
Drożdże rozpuścić w reszcie wody razem z pozostałymi składnikami z ciasta właściwego. Dodać do zaczynu z dnia wczorajszego. Wyrabiać ręcznie lub w robocie około 7 minut. W razie potrzeby podsypywać ciasto mąką. Gotowe ciasto (sprężyste, nie przyklejające się do rąk) przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na około 2 godziny. Po tym czasie zwilżyć ręce wodą i ponaciągać każdy bok ciasta do środka. Ponownie przykryć folią i odstawić na 1 lub 2 godziny. Dzięki temu bułki będą bardziej puszyste. Ciasto ma podwoić lub potroić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką, lekko zagnieść, uformować wałek i podzielić na 9 równych bułek o wadze około 110 g.
Z każdej porcji uformować bułeczkę. Wyrobić (formować w rękach kulę), rękoma spłaszczyć, naciągnąć boki ( najpierw prawy i lewy ) złożyć do środka, potem góra i dół i złożyć do środka. Ponownie wyrobić rękoma kulkę i odstawić na blachę podsypaną mąką.
Tak powstałe 9 bułek ułożyć na blaszce. Pozostawić na około 40 minut do wyrastania.
Piekarnik nagrzać 230 stopni.
Gdy piekarnik będzie nagrzany Bułki naciąć na środku i posmarować każdą bułkę wodą.
Piekarnik spryskać dokładnie rozpylaczem – przy lekko uchylonych drzwiach aby ciepło nie uciekło. Wstawić bułki i ponownie spryskać piekarnik z wszystkich stron.
Piec 13-16 minut 230 stopni.
Po tym czasie wyciągnąć bułki z piekarnika i odstawić na kratkę w celu studzenia, aby nie zaparowały.

dav
dav
dav
dav
dav
dav
dav
dav
sdr
sdr
sdr
sdr
dav
sdr
dav
dav
dav
dav
dav
dav