Pasztet

Składniki:

1/2 kg mięsa mieszanego (może być ugotowane z rosołu (indyk, wołowe, drobiowe)

około 75 g boczku

75 g wątróbki drobiowej

około 100g słoniny

1 ugotowana marchewka

1 jajko (żółtko i białko ubite na pianę)

1/2 małej bułki (namoczyć w 1 szklance rosołu)

sól, pieprz

gałka muszkatołowa

kminek

marynowany zielony pieprz – 1-2 łyżeczki

 

 

Sposób wykonania:

Mięso obrać. Wątróbkę oczyścić i zalać na 3 minuty wrzątkiem.  Mięso, wątróbkę, boczek – zmielić 3 razy w maszynce na małych oczkach. Dodać zmieloną bułkę wraz z pozostałym rosołem. Wymieszać całość z jajkiem. Na końcu dodać ubite białko. Dobrze przyprawić. Dodać marynowany zielony pieprz.

Wąską foremkę wyłożyć cienkimi plastrami słoniny. Wyłożyć masą mięsną, docisnąć, posypać kminkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika 200 stopni i piec około 1,5 godziny.

Zamiast zielonego pieprzu można użyć śliwek suszonych, żurawiny itp.