Szybki pasztet

Składniki:

 

około 1kg mięsa mieszanego  (ugotowane z rosołu (indyk, wołowe, drobiowe)

 warzywa z rosołu (1 ugotowana marchewka, 1-2 pietruszki, por, kawałeczek selera)

1 jajko (żółtko i białko ubite na pianę)

mała bułka (namoczyć w 1 szklance rosołu)

sól, pieprz

gałka muszkatołowa

kminek

marynowany zielony pieprz – 3-4 łyżeczki

 

 

Sposób wykonania:

Mięso obrać. Zmielić 3 razy w maszynce na małych oczkach. Dodać zmieloną bułkę wraz z pozostałym rosołem oraz zmielone warzywa. Wymieszać całość z jajkiem. Na końcu dodać ubite białko. Dobrze przyprawić. Dodać marynowany zielony pieprz.

Wąską foremkę posmarować delikatnie olejem (pędzlem).  Masą mięsną wyłożyć do foremki, docisnąć, posypać kminkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika 200 stopni i piec około 1,5 godziny.

Zamiast zielonego pieprzu można użyć śliwek suszonych, żurawiny itp.