Tort szwarcwaldzki

Składniki na ciasto:

150 g gorzkiej czekolady
150 g masła
150 g drobnego cukru
6 jajek
120 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Masło utrzeć na puch, dodawać ostudzoną czekoladę, ciągle ucierając. Białka oddzielić od żółtek. Do masła z czekoladą dodawać po 1 żółtku wraz z cukrem, ciągle ucierając. Gdy masa będzie gładka dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać do połączenia się składników. Na końcu ubić białka ze szczyptą soli. Ubite białka dodać do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką do połączenia się składników.

Ciasto przelać do tortownicy o średnicy ok 21-24 cm. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować delikatnie tłuszczem. Piec około 40 minut w temperaturze 175 stopni. Czas pieczenia najlepiej sprawdzić wkładając wykałaczkę (ma być suchy, nieobklejony patyczek). W razie konieczności wydłużyć czas pieczenia.
Po wystygnięciu przekroić na 3 krążki.

Syrop do nasączenia blatów:

75 ml soku z wiśni
75 ml likieru wiśniowego

Masa wiśniowa:

150 ml kompotu z wiśni
3 łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka cukru waniliowego
50 ml likieru wiśniowego – opcjonalnie
700 g wiśni ż kompotu, świeżych lub odmrożonych
Wszystkie składniki, oprócz wiśni umieścić w garnku i dobrze wymieszać. Podgrzewać cały czas mieszając. Składniki będą gęstnieć. Wyjdzie kisiel. Po tym czasie dodać wiśnie, delikatnie wymieszać, odstawić do wystygnięcia.

Krem:
1 l śmietany 36% – schłodzona
250 g sera mascarpone
5 łyżeczek żelatyny
2-3 łyżki cukru pudru

Śmietanę i serek umieścić w naczyniu, dobrze ubić razem. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody. Po 5 minutach tą żelatynę zalać 2 łyżkami wrzątku. Rozpuścić żelatynę i ostudzić. Zimną żelatynę dodać do śmietanki oraz cukier. Wymieszać wszystko razem.

Wykonanie, ułożenie tortu.

Na talerz lub podstawkę pod tort wyłożyć pierwszy blat tortu, nasączyć syropem. Na niego wyłożyć połowę masy wiśniowej i ¼ masy śmietanowej. Przykryć drugim blatem, znów nasączyć, wyłożyć resztę wiśni i kolejną część masy śmietanowej. Przykryć ostatnim blatem, nasączyć. Tort z wierzchu i boki rozetrzeć resztą masy śmietanowej. Udekorować.