Torcik serowy z truskawkami i galaretką

torcik trusk3

Składniki:

Biszkopt jasny:

6 jajek

1 szkl cukru kryształu

1 szkl mąki

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Biszkopt ciemny:

3 jaja

3 łyżki cukru

2 łyżki mąki

1 łyżka kakao

pół łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:

50 – 60 dkg twarogu

25 dkg masła

20 dkg cukru pudru

1 żółtko

1 łyżka kakao
1 cukier waniliowy

2 łyżeczki soku z cytryny

2 – 3 galaretki truskawkowe

truskawki (mogą być mrożone) ok pół kilograma

 

Sposób wykonania:

Biszkopt jasny:

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i później po jednym żółtku nadal ubijając. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i delikatnie wymieszać. Piec 170-180 stopni 30-35 min.

Biszkopt ciemny:

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i później po jednym żółtku nadal ubijając. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao i delikatnie wymieszać. Piec 170-180 stopni 15 – 20 min.

Masa:

Ser zmielić trzy razy. Utrzeć masło. Dodawać stopniowo cukier i żółtko. Dodawać ser. Utrzeć na jednolitą masę. Można dodać 2 łyżeczki soku z cytryny. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao.

Wykonanie:

Ułożyć biszkopt jasny, na nim połowa masy. Później biszkopt ciemny i druga połowa masy. Na masie poukładać truskawki mogą być mrożone i zalać tężejącą galaretką.

torcik tr1