Torcik serowo-kawowy z malinami

Składniki:

Biszkopt:

4 jajka
4 łyżki cukru (drobny cukier do wypieków)
3 kopiate łyżki mąki
1 łyżka kakao
1 płaska łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju

Poncz: około 125 ml słodkiej kawy

Galaretka malinowa:

500 g malin (mrożone lub świeże)
2 galaretki malinowe
350 ml wody

Masa serowa:

około 650 – 700 g sera białego 3 razy zmielony lub z wiaderka (sernikowy)
250 ml śmietany 30 % lub 36%
4-5 łyżek cukru pudru
6-7 łyżeczek żelatyny
2-3 łyżki soku z cytryny
woda do zakrycia żelatyny

Polewa:

100 g czekolady
4 łyżki mleka
1 łyżka masła

Sposób wykonania:

Przygotować tortownice o średnicy 26 cm. Wyłożyć papierem. Piekarnik nagrzać na 180 stopni.

Jajka ubijać z cukrem około 7 minut. Ma powstać jasna, puszysta masa. Dodawać strużką olej, przesianą mąkę z proszkiem i kakao. Delikatnie wymieszać do połączenia się składników.

Piec około 15-20 minut. Biszkopt odstawić do wystygnięcia. Ponownie ułożyć w tortownicy. Naponoczować kawą.

Galaretki rozpuścić w 350 ml wrzątku. Zalać maliny. Gdy masa będzie tężejąca przełożyć na biszkopt.

Żelatynę zalać zimną wodą – tyle wody, aby tylko przykryła proszek żelatyny. Odstawić na 10 minut do napęcznienia. Po tym czasie żelatynę napęczniałą podgrzewać na gazie lub w kuchence mikrofalowej, tylko do rozpuszczenia. Nie zagotować (traci swoje wartości tężejące).

Ser miksować z cukrem pudrem, można dosłodzić, jeżeli chcemy. Dodawać śmietanę kremówkę i zimną żelatynę. Dodać sok z cytryny. Masę serową przełożyć na maliny. Zostawić na całą noc w lodówce. Na następny dzień zrobić polewę.

Składniki na polewę rozpuszczać pomału w kąpieli wodnej. Gdy składniki się rozpuszczą polać ciasto. Schłodzić.

Do żelatyny można również dodawać po łyżce śmietanki i ją hartować. Później połączyć z masą serową.