Biszkopt łaciaty:
Składniki:
6 jajek
6 łyżek cukru
3 kopiaste łyżki mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 – 1 ½ łyżeczki kakao
Masa kawowa:
Składniki:
100g ciastek bezy (u mnie małe i kolorowe)
2 łyżeczki kawy naturalnej, zmielonej
mała puszka masy kajmakowej
1 kostka masła
opakowanie serka mascarpone
Masa malinowa:
1-2 garście malin mrożonych
3-5 łyżek wody
3 łyżki cukru
½ łyżeczki mąki ziemniaczanej
Opcjonalnie: 3 łyżeczki żelatyny
Sposób wykonania:
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubijać z dodatkiem szczypty soli. Po kilku minutach dodawać cukier, ciągle ubijając. Gdy piana będzie ubita, dodawać kolejno po 1 żółtku, wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę i proszek. Delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Piec 30-35 minut 180 stopni. Do „suchego patyczka”.
Po upieczeniu biszkopt ostudzić. Gdy będzie zimny przekroić na pół.
Masa kawowa:
Masło utrzeć na puch. Dodawać kawę i masę kajmakową, ciągle ucierając do połączenia się składników.
Gotową masę pomieszać z małymi bezami. Będzie trudniej mieszać.
Masa malinowa:
Maliny przełożyć do garnka, podlać wodą, dodać cukier i zagotować. Gotować na małym ogniu do rozpadnięcia się malin.
Po tym czasie maliny wraz z powstałym sosem przelać przez podwójne sito lub gazę, aby pozbyć pestek. Otrzymany sos malinowy przelać do małego garnka.
Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w 1 łyżce zimnej wody. Sos malinowy podgrzewać, dodać rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną. Energicznie mieszać. Gdy się zrobi lekki kisiel zostawić do całkowitego przestygnięcia.
Opcjonalnie:
Żelatynę namoczyć w łyżce zimnej wody. Odstawić na kilka minut. Po tym czasie dodać do żelatyny łyżkę wrzącej wody, dobrze wymieszać i ostudzić.
Serek mascarpone utrzeć na gładką masę. Dodawać zimny sos i żelatynę. Połączyć składniki.
Na jedną część biszkopta nałożyć masę kawową z bezami. Na tą masę wyłożyć masę malinową i przykryć drugą częścią biszkopta.
Polać polewą.
Schłodzić.