Torcik czekoladowy

 

Składniki:

 

6 jajek

6 kopiatych łyżek cukru pudru

4 kopiate łyżki mąki pszennej lub krupczatki

kopiata łyżka kakao

2 opakowania cukru waniliowego

1 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

tłuszcz do wysmarowania formy

½ l śmietany 36%

1 opakowanie serka mascarpone (250 g)

można użyć zagęstnik do śmietany (śmietan fix)

cukier poder – około 1-2 łyżeczki

wiórki czekoladowe

 

 

Sposób wykonania:

 

Tortownicę wyłożyć papierem i wysmarować tłuszczem. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubijać na sztywno, gdy się spienią dodawać cukier i cukier waniliowy. Ubić na sztywno. Po tym czasie ciągle ubijając dodawać po jednym żółtku. Gdy składniki się dobrze połączą dodawać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Składniki przesiać przez sito i delikatnie mieszać. Przelać do formy. Piec 20 minut 180 stopni, później zmniejszyć piekarnik 150-160 stopni kolejne 20 minut.

Czas pieczenia jest podany w przybliżeniu. Ciasto leciutko ma się zarumienić i odchodzić od boków.

Po upieczeniu zostawić do ostygnięcia. Przekroić na pół.

Składniki masy wsypać do wysokiego naczynia. Ucierać na wysokich obrotach do połączenia się składników. Masę podzielić na dwie części. Pierwszą część przełożyć biszkopt, pozostałą wysmarować boki i wierzch. Udekorować czekoladą. Zetrzeć na tarce lub skrobaczką do warzyw. Schłodzić. Najlepiej smakuje na następny dzień.