Torcik Ambasador

ambasador 6 ss

Składniki:

Biszkopt:

6  jajek

1 szklanka cukru kryształu

1 szklanka mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:

0,7 l mleka

2 budynie śmietankowe

2 łyżki maki pszennej

2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

2 jajka

2 żółtka

40 dkg masła

20 dkg cukru pudru

2-4 łyżeczki kakao

garść rodzynek

biała i mleczna czekolada

3-4 plastry ananasa z puszki

sok z połowy cytryny

 

Sposób wykonania:

Biszkopt:

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i po kolei po jednym żółtku. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Piec 175 stopni ok 30 – 35 min. Po wystygnięciu przekroić na pół. Można też odkroić samą górę kilka milimetrów (będzie na wierzch jako 3 placek).

Masa:

W pół szklanki mleka rozmieszać budyń razem z jajkami, żółtkami i mąkami. Resztę mleka zagotować. Gdy mleko się zagotuje wlać mieszankę budyniową i mieszać. Ostudzić budyń. Masło utrzeć z cukrem pudrem, i dodawać po łyżce schłodzony budyń. Cały czas ucierać. Dodać sok z połowy cytryny. Wymieszać.  Masę podzielić na trzy części z czego trzecia część może być mniejsza (posłuży do dekoracji tortu). Do jednej masy dodać 2-3 łyżeczki kakao (rodzynki i mleczną czekoladę pokrojoną w kosteczkę). Do masy jasnej dodać pokrojone ananasy i białą czekoladę. Do masy na dekorację dodać 2 łyżeczki kakao i utrzeć.

Przełożenie placka:

Biszkopt – masa ciemna z kawałkami czekolady – biszkopt – masa jasna z ananasem – wierzch biszkoptu (cieniutki) – reszta masy kakaowej. Udekorować białą i mleczną czekoladą. Dobrze schłodzić.

ambasador 5ss ambasador 3 ss ambasador 2 ss