Sernik pieczony w kąpieli wodnej z musem malinowym

Składniki:

Spód ciasta:
200 g ciastek typu markizy (markizy HIT)
40 g masła roztopionego

Masa serowa:
600 g twarogu trzykrotnie zmielonego
½ szklanki śmietany 36%
2 jajka
½ szklanki cukru pudru
1 kopiata łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżka soku z cytryny

Mus malinowy:
200-220 g malin (mogą być mrożone)
2 łyżki cukru
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Sposób wykonania:

Spód ciasta:
Masło roztopić. Ciastka i masło zmiksować razem na konsystencję piasku. Okrągłą formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Zmiksowane ciastka wyłożyć na blaszkę. Docisnąć łyżką. Piec w temperaturze 180 stopni 10 minut. Po tym czasie wyciągnąć z piekarnika, ostudzić. Chłodną foremkę owinąć kilka razy folią aluminiową, tak, aby do foremki nie dostała się woda. Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej. Poniżej napisałam na czym ta kąpiel polega.

Mus malinowy:
Maliny, cukier, sok z cytryny umieścić w garnku. Podgrzewać do momentu aż cukier się dobrze rozpuści a maliny zaczną się rozlatywać.
Gotowy sos przetrzeć przez drobne sito, aby pozbyć się pestek. Do sosu pozbawionego pestek dodać mąkę ziemniaczaną. Rozmieszać do połączenia się składników.

Masa serowa:
Składniki na masę serową przełożyć do miski. Wymieszać wszystko razem mikserem do połączenia się składników. Gotową masę serową przelać do foremki z podpieczonym spodem.

Na masę serową nakładać łyżeczką sos. Zrobić kilkanaście kółek. Wykałaczką przeciągnąć linie od pierwszego kółka poprzez kolejne (rysując dwa okręgi). Wtedy powstanie nam oto taki wzór.

Gotowy torcik włożyć do naczynia z gorącą wodą. Taki zestaw wstawić do piekarnika i piec 160 stopni 45 minut i 175 stopni kolejne 15 minut. Po upieczeniu pozostawić sernik na 15 minut przy otwartych drzwiach piekarnika. Po tym czasie usunąć formę z wody i pozostawić do całkowitego ostygnięcie. W takiej formie sernik pozostawić na noc w lodówce. Na następny dzień będzie idealny do zjedzenia.

Pieczenie w kąpieli wodnej.
Do pieczenia w kąpieli wodnej potrzebujemy większej formy na wodę, aby umieścić w niej właściwą foremkę z ciastem. Forma może być ceramiczna lub żaroodporna. Do takiej formy należy wlać gorącą wodę do połowy wysokości formy z ciastem. Podczas takiego pieczenia sernik będzie wilgotny i równy.