Sezamek z chałwą

se1ss

Składniki:

Ciasto kruche:

0,5 kg mąki

5 żółtek

1 margaryna

1 cukier waniliowy

2 łyżeczki proszku do pieczenia

0,5 szklanki cukru pudru

3 łyżki kwaśnej śmietany

Ubita piana z białek z kokosem na ciasto kruche:

5 białek

3/4 szklanki cukru

15 dag kokosu

Sezam na drugie ciasto kruche:

1 szklanka sezamu ( 20dag)

10 dag margaryny

3/4 szklanki cukru pudru

5 łyżek miodu sztucznego lub zwykłego

Masa:

2 chałwy orzechowe ( 2x 10 dag)

1 masło

Polewa:

2 łyżki kakao

2 łyżki cukru pudru

2 łyżki śmietany

2 łyżki masła

 

Sposób wykonania:

Ciasto kruche:

Mąkę, cukier waniliowy, cukier puder, proszek do pieczenia wysypujemy na stolnicę, dodajemy pokrojoną margarynę i siekamy wszystko nożem. Po chwili dodajemy żółtka i śmietanę i zagniatamy ciasto. Podsypujemy mąką. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki.

Ubita piana z białek z kokosem na ciasto kruche:

Ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli, dodajemy cukier i kokos. Wykładamy na pierwsze ciasto i pieczemy 10min 200 stopni i kolejne 10-15 min 185 stopni.

Sezam na drugie ciasto kruche:

Margarynę rozpuszczamy z cukrem i miodem. Dodajemy sezam i gotujemy 5 minut na małym ogniu. Masę musimy ostudzić.

Letni sezam wykładamy na drugie ciasto kruche i pieczemy tak jak  ciasto pierwsze.

Masa:

Masło ucieramy na puch, dodajemy chałwę i chwilkę ucieramy.

Polewa:

W garnku na malutkim ogniu rozpuszczamy masło z cukrem pudrem, dodajemy kakao i mieszamy chwileczkę. Ściągamy z ognia. Odstawiamy na kilka minut do lekkiego ostygnięcia. Dodajemy śmietanę i mieszamy. Od razu polewamy ciasto tworząc wzorki.

Przełożenie:

Placek z sezamem

Masa z chałwą

Placek z pianą z kokosem

Polewa

se3ss

se5ss