Pyszne i szybkie ucierane ciasto z owocami i kruszonką.

Forma – mała kwadratowa blaszka

Składniki:

200 g masła
200 g cukru pudru
4 jaja
250 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2-3 łyżki soku z cytryny

około 600 g dowolnych owoców, rabarbar, truskawki, śliwki


Kruszkonka:

150 g mąki
100 g masła
100-120 g cukru

Sposób wykonania:

Masło ubijać na puszystą masę, dodawać po łyżce cukier. Ubijać około 8 minut. Dodawać po 1 jajku na przemian z łyżką mąki, jajko dodawać w odstępach około 3 minutowych, całych czas miksując i tak aż do wyczerpania jajek. Na końcu dodać resztę mąki, proszek i sok z cytryny.

Kruszonkę rozgnieść palcami lub widelcem. Można zrobić połowę porcji.

Gotowe ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Poukładać owoce i przykryć kruszonką. Piec do 40-50 minut około 175-180 stopni.