Składniki:
Biszkopt jasny:
5 jaj
6 łyżek mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek cukru
Biszkopt ciemny:
5 jaj
5 łyżek mąki
1 kopiata łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek cukru
Masa:
1,5 kostki masła
1 puszka mleka skondensowanego (kupuje gotowe) Gostyń
Słonecznik:
20 dkg słonecznika
0,5 kostki masła
3 łyżki mleka
0,5 szkl cukru
1 łyżka miodu
tabliczka gorzkiej czekolady
Polewa:
1,5 tabliczki mlecznej czekolady
uprażony słonecznik
Wkładka:
duża paczka delicji wiśniowych
2 – 3 kieliszki wiśniówki
Sposób wykonania:
Biszkopt jasny:
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy białka na sztywno. Dodajemy cukier. Cały czas ubijamy. Dodajemy po jednym żółtku. Na koniec dodajemy mąką zmieszaną z proszkiem do pieczenia (przesianą przez sito). Mieszamy delikatnie łyżką drewnianą. Wlewamy na blaszkę pieczemy do 30 min 175 stopni.
Biszkopt ciemny:
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy białka na sztywno. Dodajemy cukier. Cały czas ubijamy. Dodajemy po jednym żółtku. Na koniec dodajemy mąką zmieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao (przesianą przez sito). Mieszamy delikatnie łyżką drewnianą. Wlewamy na blaszkę pieczemy do 30 min 175 stopni.
Słonecznik:
Słonecznik, masło, mleko, cukier i miód łączymy ze sobą. Wszystko razem zagotować w garnku. Wykładamy na blaszkę wyścieloną pergaminem. Pieczemy do 15 min w temperaturze około 180 stopni. Po upieczeniu wyciągamy i czekamy aż wystygnie. Zrobi się twarda masa. Musimy ją pokruszyć. Można wałkiem. Zimny pokruszony słonecznik dodajemy do masy kajmakowej i ucieramy.
Masa:
Masło rozcieramy na puch, dodajemy po łyżce mleka skondensowanego i ucieramy. Dodajemy pokruszony upieczony słonecznik. Ucieramy. Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy rozpuszczoną przestudzoną czekoladę gorzką (rozpuszczamy w kąpieli wodnej).
Składanie placka:
Na biszkopt ciemny wykładamy masę bez czekolady. Na masę rozkładamy delicje namoczone w wiśniówce. Na delicje wykładamy masę czekoladową i przykładamy biszkoptem jasnym. Na wierzch dajemy polewę. U mnie roztopiona mleczna czekolada 1,5 tabliczki posypana sprażonym słonecznikiem.