Placek z rabarbarem, pianką i kruszonką

Składniki:

3-4 szklanki mąki

5 dużych żółtek (białka do ubicia piany)

10 dag margaryny

20 dag masła

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki śmietany

1/2 szklanki cukru pudru

opakowanie cukru waniliowego

bułka tarta – 2-3 łyżki

 

rabarbar około 1 kg 30 dag

1 i 1/3 szklanki cukru

2 budynie waniliowe

 

1 i 1/3  szkl cukru pudru

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

 

 

Sposób wykonania:

 

Dzień wcześniej:

Rabarbar umyć, obrać, pokroić w kostkę, zasypać cukrem w misce. Miskę przykryć zostawić na noc w lodówce.

Na drugi dzień:

Rabarbar odcedzić, sok z rabarbaru zostawić.

Na powstałym soku ugotować dwa budynie.  Odlać odrobinę soku z rabarbaru,pozostałą część zagotować. Budynie wymieszać z mniejszą częścią soku, wlać do gotującego się soku. Wymieszać. Rabarbar wymieszać z budyniem.

Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Na stolnicy zarobić ciasto (mąka, cukier waniliowy, masło, margaryna, proszek, śmietana, masa z żółtek). Zarabiać ciasto, w razie potrzeby podsypywać mąką. Ciasto podzielić na pół. Zawinąć w folię odłożyć do zamrażalnika na 15 minut.

Białka ubijać na sztywno, gdy się spienią dodawać cukier i ubijać około 7 minut lub więcej na sztywną pianę. Dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać.

Po tym czasie blaszkę wyłożyć papierem, nasmarować margaryną, wyłożyć 1/2 ciasta. Na ciasto wysypać bułkę tartą. Na bułkę wysypać rabarbar wymieszany z budyniem.  Na budyń nałożyć pianę z białek. Na pianę utrzeć resztę ciasta z zamrażalki.

Piec na złoty kolor. 175-180 stopni 40-50 minut. Ciasto zostawić w piekarniku do wystygnięcia.