Składniki:
3-4 szklanki mąki
5 dużych żółtek (białka do ubicia piany)
10 dag margaryny
20 dag masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany
1/2 szklanki cukru pudru
opakowanie cukru waniliowego
bułka tarta – 2-3 łyżki
rabarbar około 1 kg 30 dag
1 i 1/3 szklanki cukru
2 budynie waniliowe
1 i 1/3 szkl cukru pudru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Sposób wykonania:
Dzień wcześniej:
Rabarbar umyć, obrać, pokroić w kostkę, zasypać cukrem w misce. Miskę przykryć zostawić na noc w lodówce.
Na drugi dzień:
Rabarbar odcedzić, sok z rabarbaru zostawić.
Na powstałym soku ugotować dwa budynie. Odlać odrobinę soku z rabarbaru,pozostałą część zagotować. Budynie wymieszać z mniejszą częścią soku, wlać do gotującego się soku. Wymieszać. Rabarbar wymieszać z budyniem.
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Na stolnicy zarobić ciasto (mąka, cukier waniliowy, masło, margaryna, proszek, śmietana, masa z żółtek). Zarabiać ciasto, w razie potrzeby podsypywać mąką. Ciasto podzielić na pół. Zawinąć w folię odłożyć do zamrażalnika na 15 minut.
Białka ubijać na sztywno, gdy się spienią dodawać cukier i ubijać około 7 minut lub więcej na sztywną pianę. Dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać.
Po tym czasie blaszkę wyłożyć papierem, nasmarować margaryną, wyłożyć 1/2 ciasta. Na ciasto wysypać bułkę tartą. Na bułkę wysypać rabarbar wymieszany z budyniem. Na budyń nałożyć pianę z białek. Na pianę utrzeć resztę ciasta z zamrażalki.
Piec na złoty kolor. 175-180 stopni 40-50 minut. Ciasto zostawić w piekarniku do wystygnięcia.