Placek toffi z krakersami

Składniki:

Biszkopt:
6 jajek
7 łyżek cukru
7 łyżek mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

mleko skondensowane (krówka np. Gostyń)

2 opakowania solonych krakersów

Masa budyniowa:
2 całe jajka
2 żółtka
3 płaskie łyżki mąki pszennej
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
½ szklanki cukru kryształu
400 ml mleka
1 kostka masła (200 g)


Krem śmietankowy:

½ l śmietanki 36%
2 łyżki cukru pudru
Opakowanie śmietan-fix lub 1 łyżeczka żelatyny

1 opakowanie mlecznej lub gorzkiej czekolady

Sposób wykonania:

Biszkopt:
Jajka oddzielić – białka od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli. Jak się dobrze spienią dodawać po łyżce cukier, ciągle ubijać około 5 minut. Po tym czasie dodawać po 1 żółtku. Gdy składniki się połączą dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem. Piec 35-40 minut 180-165 stopni.

Masa budyniowa:

Wszystkie składniki oprócz MLEKA połączyć ze sobą (zmiksować). Mleko zagotować. Do gorącego mleka wlać wymieszaną masę. Gotować do zgęstnienia budyniu. Można ucierać robotem ręcznym, aby nie było grudek (cały czas gotować na minimalnym ogniu). Po 3 minutach gotowania, budyń ostudzić. Przełożyć do naczynia i przykryć folią spożywczą, aby dotykała bezpośrednio kremu. Ostudzić.
Gdy masa budyniowa będzie zimna, utrzeć masło. DO utartego masła dodawać po łyżce masę budyniową.

Krem śmietankowy:
Schłodzoną śmietanę połączyć z śmietan-fixem. Ubijać na wysokich obrotach do zgęstnienia kremu. Dodać cukier puder. Wymieszać.

Gdy chcemy zastosować żelatynę to postępujemy w następny sposób:
Żelatynę namoczyć w łyżce zimnej wody. Pozostawić na 3 minuty. Po tym czasie do żelatyny dodać łyżeczkę gorącej wody. Rozpuścić ją ciągle mieszając a zarazem studząc. Gdy zaczniemy śmietanę ubijać dodać rozpuszczoną żelatynę a potem cukier puder.

Czekoladę zetrzeć na ulubionej tarce.

Ułożenia ciasta:
1. Biszkopt
2. Mleko z puszki (krówka)
3. Warstwa solonych krakersów
4. Masa budyniowa
5. Warstwa solonych krakersów
6. Krem śmietankowy
7. Starta czekolada

Porcja to duża blaszka.