Składniki:
Ciasto:
3 pomarańcze
15 jaj
1 1/2 szklanki cukru
3 łyżki kakao
15 łyżek bułki tartej
6 łyżek mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 1/2 szklanki orzechów mielonych
Masa:
3 jaja
6 łyżek cukru
1 1/2 kostki masła
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
5 łyżek orzechów mielonych
Sposób wykonania:
Ciasto:
Pomarańcze umyć, włożyć do garnka i gotować 15 minut. Odcedzić i zalać zimną wodą. Czynność powtórzyć dwa razy (wymienić wodę na zimną). Pomarańcze pozostawić w tej wodzie na około 1 godzinę. Po godzinie odcedzić, pokroić wraz ze skórką i zemleć w maszynce do mięsa na małych oczkach. Przełożyć na sito i porządnie odcedzić. Białka ubić, dodając cukier, żółtka, kakao, bułkę tartą, mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać zmielone orzechy i pomarańcze, delikatnie wymieszać. Upiec 3 jednakowe placki, lub jeden podwójny i jeden pojedynczy. Piec około 30-40 minut. Temperatura 180 stopni pierwsze 15 minut, później zmniejszyć 165. Piec do uzyskania suchego patyczka.
Masa:
Jajka ubić z cukrem na parze (wyciągnąć garnek nalać trochę wody i zagotować, osadzić na nim miskę, przelać do niej jajka z cukrem i ubijać trzepaczką około pół godziny). Masę wystudzić. Masło utrzeć na pulchną masę dodawać po łyżce zimną masę jajeczną. Kawę rozpuścić w 1 łyżce wody. Ostudzić i dodać do masy wraz z orzechami. Do masy można dodać odrobinkę spirytusu.
Masę podzielić na 2 części. Przełożyć biszkopty. Udekorować czekoladą lub lukrem.
Lukier – 10 dkg cukru pudru, łyżka wrzącej wody i odrobina kwasku cytrynowego lub soku z cytryny. Całość utrzeć jeśli jest rzadkie dodać więcej cukru.