Najlepsze ucierane

cof
cof
cof

Składniki:

Ciasto:

dowolne owoce (2-3 garście)
200 g masła
200 g cukru pudru
4 jajka
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka soku z cytryny

Kruszonka:

150 g mąki pszennej
100-120 g masła
80 g cukru

Sposób wykonania:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć – ciągle ucierając dodawać cukier puder, ucierać około 6-8 minut. Masa ma być pulchna. Po tym czasie dodawać kolejno po 1 jajku w odstępach około 3 minutowych. Gdy masa jest pulchna i utarta dodać przesianą mąkę, proszek i sok z cytryny. Delikatnie połączyć składniki – można mikserem (wolne obroty).
Formę na placek (1/2 blaszki lub mała tortownica) wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować margaryną.
Masę przełożyć do foremki, na wierzch poukładać owoce i przykryć kruszonką.
Składniki kruszonki pozagniatać (można wcześniej zamrozić). Posypać na owoce.

Piec 40-50 minut 175-160 stopni. Do suchego patyczka.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Owoce mogą być dowolne.
Jeśli chcemy upiec całą blaszkę – trzeba podwoić ilość składników.

cof
cof
cof