Moja Beza Pavlova

Składniki:
8 białek
szczypta soli
2 szklanki cukru
2 łyżeczki białego octu winnego lub łyżka soku z cytryny
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka cukru waniliowego

Białka ubijać ze szczyptą soli, aż się spienią, ale jeszcze nie ubiją. Dodawać po łyżce cukier wymieszany z cukrem waniliowym. Ciągle ubijać. Po dodaniu całego cukru ubijać do 10 minut. Dodać ocet lub sok z cytryny i mąkę. Delikatnie mieszać. Po wymieszaniu ułożyć na papierze.
Ja układam na papierze a papier na kratce. Okrąg średnica ok 23 do 25 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika 160 stopni. Po włożeniu bezy do piekarnika od razu zmniejszyć temperaturę 120 stopni 10 min i 100 stopni 2h 30min. Można dłużej.
Po upieczeniu studzić w piekarniku.

Masa składniki:
250 g serka mascarpone
250 ml śmietanki 36%
łyżka cukru pudru
Schłodzony ser i śmietankę ubić razem na dużych obrotach. Po ubiciu dodać cukier. Schłodzić.
Masę śmietankową można zrobić z podwójnej porcji.

Mus:
2 owoce mango
łyżka cukru
sok z połowy cytryny
Owoce pokroić, dodać cukier, kilka łyżek wody. Dusić do miękkości. Dodać sok z cytryny. Zblendować. Schłodzić. Można dodać do gorącego musu pół łyżeczki mąki ziemniaczanej. Zagotować. Schłodzić. Na gotową bezę nałożyć masę serową i mus.