Metrowiec

metr3

Składniki:

Ciasto:

8 jajek

40 dkg cukru pudru

40 dkg mąki

20 łyżek oleju

10 łyżek ciepłej wody

2 łyżki kakao

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

3 szklanki mleka

1 1/2 szklanki cukru

1 cukier waniliowy

4 łyżki mąki ziemniaczanej

4 łyżki maki pszennej

35 dkg masła

 

Sposób wykonania:

Żółtka utrzeć z cukrem, dodawać ciepłą wodę, olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ubić pianę z białek, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao. Ciasto przełożyć do dwóch keksówek wyłożonych papierem i wysmarowanych margaryną. Piec 175 – 180 stopni przez 40-50 minut.

Krem:

2 1/2 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Resztę mleka wymieszać z makami. Dodać do gotującego się mleka. Zagotować i ostudzić. Masło utrzeć dodając ostudzony budyń.

Wykonanie ciasta:

Upieczone ciasta pokroić w kromki. Układać na przemian przekładając masą. Pozostałą częścią masy wysmarować naokoło. Wyjdzie bardzo długi placek. po schłodzeniu podawać pokrojony po skosie.

metrowiec2