Malinowa chmurka

20160820_142747a

Składniki:

Ciasto kruche bądź biszkopt z 6 jaj.

Ciasto kruche:

3 żółtka

30 g cukru pudru

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka cukru waniliowego

150 g mąki

100 g masła

Składniki ciasta połączyć razem. Wyrobić ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 60 minut. Włożyć do brytfanki wyłożonej papierem i wysmarowanej tłuszczem i ponownie włożyć do lodówki na 30 minut. Przed pieczeniem podziurkować widelcem. Piec w temp 190-200 stopni przez 15-20 min. Wystudzić.

lub

Biszkopt:

6 jaj

1 szkl cukru

1 szkl mąki

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i stopniowo żółtka. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Piec 175 – 180 stopni – 30-40 minut.

Beza z migdałami:

3 białka

150 g cukru pudru

2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

50 g migdałów

Białka dobrze ubić ze szczyptą soli, dodawać cukier. Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną.

Blaszkę wyłożyć papierem i wysmarować tłuszczem. Wyłożyć ciasto bezowe, oprószyć płatkami migdałów. Piec w temp 140 stopni 1 godzinę, zmniejszyć temperaturę 120 stopni i piec 15 min (przy 15 minutach można użyć termoobieg). Wystudzić.

Galaretka z malinami:

600 g malin (mrożone lub świeże)

3 malinowe galaretki, każda na 500 ml wody

3,5 szkl wrzącej wody

Galaretki rozpuścić w 3,5 szkl wody, przestudzić i wymieszać z malinami. Dobrze schłodzić. Bardzo tężejącą galaretkę wyłożyć na biszkopt bądź ciasto kruche, schłodzić w lodówce.

Krem:

500 ml śmietanki 36%

300-350 serka mascarpone

3 łyżki cukru pudru

nasiona z laski wanilii lub łyżeczka cukru waniliowego

Śmietanę połączyć z serkiem i ubić. Dodawać cukier i wanilię.

Ciasto z galaretkę wyjąć z lodówki, krem z mascarpone wyłożyć na galaretkę malinową. Na wierz wyłożyć bezę. Schłodzić w lodówce.

20160820_142722a