Kora orzechowa

Składniki:

Ciasto:
8 białek
15 dag cukru
3 żółtka
10 dag orzechów siekanych
10 dag orzechów mielonych
10 dag kokosu
10 dag rodzynek
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku

Krem:
1 puszka brzoskwiń + 3/4 szklanki wody

2 łyżki cukru
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
1 łyżka mąki pszennej
5 żółtek

1 i 1/2 kostki masła – ucieramy i dodajemy ugotowany, przestudzony budyń

2 opakowania delicji – do środka kremu

2 galaretki brzoskwiniowe + brzoskwinie pokrojone

Poncz:

1/3 szklanki mocnej herbaty + łyżka Amaretto

 

 

Sposób wykonania:

 

Ciasto:

Białka (8 białek) ubić na sztywno, dodawać cukier ciągle ubijać około 5 minut, później żółtka (3 żółtka) i resztę składników (orzechy, kokos, rodzynki, mąka i proszek). Delikatnie mieszać wsypując suche składniki, najlepiej łyżką drewnianą.  Masę na biszkopt podzielić na dwie części.  Upiec 2 placki. (25-30min w 175 stopni).

Krem:
Do soku z brzoskwini dodać wodę (3/4 szklanki wody i wymieszać), odlać część – jak do budyniu, resztę zagotować z cukrem. Do odlanej wody dodać budyń, mąkę i żółtka (5 żółtek), to wymieszać i wlać na gotujący sok z wodą. Mieszać przez kilka minut, aby nie było  grudek.  Gdy przestygnie utrzeć masło na puch, dodawać schłodzony budyń i ucierać.

Masę podzielić na dwie części. Jeną część masy podzielić jeszcze na połowę. Na pierwszy biszkopt nałożyć połowę kremu z polowy, delicje namoczyć w ponczu (szybciutko) i układać na krem. Przykryć delicje pozostałą połową kremu.  Na krem ułożyć drugi placek (biszkopt), na biszkopt pozostały krem, pokrojone brzoskwinie i zalać galaretką.

Można użyć 2-4 galaretek.