Kajmakowy z bezami

 

 

Składniki:

 

Biszkopt:

4 jajka

szczypta soli

100 g drobnego cukru do wypieków

90 g mąki pszennej

20  – 30 g kakao

1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Poncz na biszkopt:

125 ml zimnej przegotowanej wody

3 łyżkami likieru kawowego lub wódki

 

Krem kajmakowy z ajerkoniakiem:

350 g masła

puszka masy kajmakowej, krówkowej – około 450 g

2 łyżeczki kawy naturalnej, zmielonej

125 ml ajerkoniaku

250 – 300 g ciastek bezików

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

 

Krem śmietankowy:

900 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej

2 łyżki cukru pudru

1 płaska łyżeczka żelatyny

250 g serka mascarpone

 

Dodatkowe składniki:

tabliczka gorzkiej czekolady, startej na tarce, do oprószenia

3/4 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki

 

 

Sposób wykonania:

 

Biszkopt:

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubijać. Dodać szczyptę soli. Ubijać do sztywności. Ubijając dodawać cukier. Gdy masa będzie ubita dodawać żółtka, dalej ubijając. Dodać przesianą mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać łyżką drewnianą.

Gotowe ciasto biszkoptowe wyłożyć do formy wyłożonej papierem i  wysmarowanej tłuszczem.

Piec w temperaturze 175 stopni przez około 20 – 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, ostudzić.

 

Poncz na biszkopt:

Około 120 ml wody wymieszać z likierem kawowym.

 

Krem kajmakowy z ajerkoniakiem:

Masło ucierać mikserem, aż do uzyskania pulchnej jasnej masy. Dodawać kawę, następnie kajmak, nie przerywając ucierania. Po utarciu masy kremowej wlewać strużką ajerkoniak, cały czas ucierając. Odłożyć.

 

Bezy połamać z grubsza, wymieszać z kremem kajmakowym.

 

Masa śmietankowa:

Żelatynę namoczyć w 2 łyżeczkach wody. Odstawić na kilka minut. Gdy nasiąknie dodać łyżkę wrzątku i rozpuścić. Ostudzić. Do wysokiego naczynia przełożyć schłodzoną kremówkę, ser mascarpone i ubijać. Dodać schłodzoną żelatynę i cukier puder. Ubić na sztywno.

 

Wykonanie:

Biszkopt przełożyć do naczynia, formy w której będzie się chłodzić w lodówce. Na biszkopt nałożyć poncz pędzlem,  posmarować warstwą dżemu z czarnej porzeczki. Na wierzch wyłożyć warstwę kremu kajmakowego w pokruszonymi bezami, wyrównać. Schłodzić.

 

Po 1 godzinie chłodzenia ubić śmietanę. Wyłożyć na masę kajmakową. Schłodzić kolejną godzinę. Utrzeć czekoladę. Po godzinie chłodzenia masę śmietankową posypać gorzką czekoladą.