Składniki:
1 kg śliwek
5 dużych jajek
30 dag cukru pudru
10 dag margaryny
20 dag masła
35 dag mąki
2-4 łyżki bułki tartej
1-2 łyżki soku z cytryny
cukier waniliowy
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób wykonania:
Masło i margarynę utrzeć na puszystą masę, dodawać cukier i cukier waniliowy, nadal ucierać. Wbijać kolejno pi 1 jajku na przemian z dodawaniem mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Po wymieszaniu składników dodać sok z cytryny. Blaszkę wyłożyć papierem i wysmarować tłuszczem. Wyłożyć gotową masę. Pow wierzchu posypać bułką tartą. Ułożyć połówki śliwek: jedna obok drugiej, skórką do ciasta. Piec 180 stopni 40 minut, później 160 stopni 10 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Porcja – Duża blaszka