Ciasto z śliwkami

Składniki:

1 kg śliwek

5 dużych jajek

30 dag cukru pudru

10 dag margaryny

20 dag masła

35 dag mąki

2-4 łyżki bułki tartej

1-2 łyżki soku z cytryny

cukier waniliowy

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

 

Sposób wykonania:

Masło i margarynę utrzeć na puszystą masę, dodawać cukier i cukier waniliowy, nadal ucierać. Wbijać kolejno pi 1 jajku na przemian z dodawaniem mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Po wymieszaniu składników dodać sok z cytryny. Blaszkę wyłożyć papierem i wysmarować tłuszczem. Wyłożyć gotową masę. Pow wierzchu posypać bułką tartą. Ułożyć połówki śliwek: jedna obok drugiej, skórką do ciasta. Piec 180 stopni 40 minut, później 160 stopni 10 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

Porcja – Duża blaszka