Ciasto ucierane ze śliwkami

ciasto1ss

Składniki:

1 kg śliwek (najlepiej węgierek)

5 dużych jajek

30 dkg cukru pudru

30 dkg margaryny (może być 15 dkg margaryny i 15 dkg masła)

35 dkg mąki

2 łyżki bułki tartej

1 łyżka soku z cytryny

1 cukier waniliowy

2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Sposób wykonania:

Margarynę utrzeć na puszystą masę, dodać cukier i cukier waniliowy i nadal ucierając, wbijać kolejno po jednym jajku. Po wbiciu drugiego jajka dodawać po łyżce mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia i ucierać, aż do wyczerpania składników. Dodać sok z cytryny. Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem. Po wierzchu posypać tartą bułką i ułożyć połówki śliwek, jedna obok drugiej, skórką do ciasta. Piec w temperaturze 180 stopni 45-50 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.