Szarlotka z pysznym ciastem i prażonymi jabłkami

 

Składniki:

 

Ciasto:

½ kg mąki

¾ szklanki cukru pudru

30 dag masła

2 żółtka surowe

7 żółtek gotowanych

3 -4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki gęstej śmietany

1 cukier waniliowy

Masa jabłkowa:

1 i ½ kg jabłek

1 galaretka cytrynowa

1 łyżka masła

2 łyżki bułki tartej

garść bakalii (rodzynki, suszone ananasy, skórka pomarańczowa)

1-2 łyżki cukru (do smaku)

cynamon do smaku

 

 

Sposób wykonania:

 

Masa jabłkowa:

Jabłka obrać i pokroić w plastry. Masło roztopić, dodać jabłka, 3-5 łyżek wody i poddusić kilka minut pod przykryciem. Pod koniec dodać suchą galaretkę, cukier i cynamon do smaku. Wsypać bułkę tartą i bakalie. Wymieszać i odstawić do przestygnięcia.

Ciasto:

Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodawać żółtka surowe i żółtka gotowane PRZETARTE PRZEZ SITO. Całość masy utrzeć do białości – około 10 minut. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz śmietanę. Ciasto przełożyć na stolnicę, podsypując mąką delikatnie wyrabiać. Ciasto podzielić na dwie części. Jedna część na spód może być większa.

Masa jabłkowa:

Jabłka obrać i pokroić w plastry. Masło roztopić, dodać jabłka, 3-5 łyżek wody i poddusić kilka minut pod przykryciem. Pod koniec dodać suchą galaretkę, cukier i cynamon do smaku. Wsypać bułkę tartą i bakalie. Wymieszać i odstawić do przestygnięcia.

Formę na placka wyłożyć papierem (można wysmarować tłuszczem). Na formę wyłożyć jedną część ciasta. Rozprowadzić ciasto na całej blaszce. Na ciasto wyłożyć masę jabłkową. Na wierzch wyłożyć resztę ciasta (można zrobić ruloniki, spłaszczyć i poukładać w kratkę, lub zetrzeć na tarce). Piec około 40-45 minut 180 stopni. Ostudzić, podawać posypaną cukrem pudrem.