Szarlotka – najlepsza

Składniki:

Ciasto:

500 g mąki

220 g masła

4 żółtka

100 g cukru pudru

2 łyżki kwaśnej śmietany

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Farsz:

ok 2 kg jabłek (kwaśne)

cukier  1-3 łyżki (do smaku)

płaska łyżeczka cynamonu

łyżka soku z cytryny

 

Sposób wykonania:

Składniki ciasta łączymy ze sobą u ugniatamy rękami ciasto. Gotową kulę ciasta przekładamy do foli spożywczej i chłodzimy w lodówce minimum 1 godzinę. Można włożyć na pół godziny do zamrażalnika. Piekarnik nagrzać na 190 stopni. Małą blaszkę lub tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i nasmarować margaryną. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Skropić sokiem z cytryny, doprawić cukrem i cynamonem. Po kilkunastu minutach dobrze odcisnąć z nadmiaru wody.

Ciasto podzielić na dwie części (pierwsza może być nieco większa). Zetrzeć na tarce na grubych oczkach i wyłożyć na blaszkę. Układać palcami wraz z boczkami. Po nakłuwać ciasto widelcem  kilku miejscach. Piec 15 min 190 stopni. Po tym czasie wyciągnąć ciasto z piekarnika, nałożyć farsz z jabłek (odciśnięty). Na jabłka zetrzeć resztę  ciasta. Piec około 45 minut temperatura 175-180 stopni.

Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

 

Z białek polecam upiec  mini bezy.