Ciasto z jabłkami

szar2ss szarl1ss

Składniki:

3 szklanki mąki pszennej

4 żółtka

1 margaryna

szczypta soli

1/2 szklanki cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki ciasta zagniatamy na stolnicy do połączenia się składników. Wyrabiamy ciasto. Przekładamy do folii spożywczej i odkładamy do lodówki na jedną godzinę.

Składniki na farsz jabłkowy:

1 – 1,5 kg jabłek

1 kisiel cytrynowy

1/3 szklanki cukru

4 białka

szczypta soli

łyżeczka cynamonu

Sposób wykonania:

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Odciskamy z nadmiaru soku. Możemy skropić sokiem z cytryny. Białka ubijamy z dodatkiem szczypty cukru na sztywno. Dodajemy cukier i cynamon i dalej ubijamy. Do jabłek dodajemy sypki kisiel i ubita pianę. Mieszamy wszystko razem.

Wyciągamy ciasto z  lodówki, dzielimy na dwie części. Pierwsza część ścieramy na tarce o grubych oczkach, rozkładamy równomiernie na dnie blaszki i przygniatamy palcami. Na ciasto wykładamy masę jabłkową. Na wierzch ponownie ścieramy drugą część ciasta. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 185-190 stopni i pieczemy 50-60 minut.

Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

Składniki na dużą blaszkę bądź tortownicę.

szar4ss