Brownie

Składniki:

100 g czekolady gorzkiej i 100 g czekolady na polewę (może być mleczna, może być pół na pół mleczna i gorzka)

150 g masła

3 jajka

230 – 240 g cukru

cukier wanilinowy

100 g mąki

szczypta soli

100 ml śmietanki 30%

 

Sposób przygotowania:

Połamaną w kawałki czekoladę (gorzką 100g) i masło rozpuszczamy razem w kąpieli wodnej i odstawiamy by masa przestygła. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym (biała puszysta masa). Cały czas ucierając dodajemy po łyżce rozpuszczoną masę czekoladową, a następnie mąkę, szczyptę soli i śmietanę. Ciasto wlewamy na blaszkę (tortownicę) i pieczemy ok 25-30 min w 175 stopniach. Po wystygnięciu przekładamy brownie na drugą stronę. Dekorujemy rozpuszczoną czekoladą w kąpieli wodnej i posypujemy skórką pomarańczową lub innymi owocami.

brownie zrzutss