Biszkopt z wkładką serową, masą budyniową i galaretką truskawkową

ptroz

Składniki:
Biszkopt łaciaty z 6 jaj:

6 jajek
6 łyżek cukru
6 łyżek mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1-2 łyżeczki kakao

Biszkopt z 4 jaj:
4 jaja
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wkładka serowa:
60 dag sera białego (trzy-razy zmielony)
30 dag cukru pudru
1 budyń waniliowy lub śmietankowy
6 jaj
2 łyżki soku z cytryny
15 dag masła


Masa budyniowa:

1/2 l mleka
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
4-5 łyżek cukru
25 dag masła

Masa truskawkowa:
70 dag – do 1 kg truskawek – mogą być mrożone
2-3 łyżki cukru
3 galaretki truskawkowe

Masa serowa na wierzch:
serek mascaropne – 250 g
1 łyżeczka cukru pudru


Sposób wykonania:


Biszkopty:

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Po tym czasie dodawać cukier i dalej ubijać. Później dodawać kolejno po 1 żółtku. Na końcu dodać mąkę i proszek i delikatnie wymieszać. Przy biszkopcie łaciatym masę podzielić. Do mniejszej części dodać kakao. Masę białą wyłożyć do formy i potem wyłożyć partiami biszkopt kakaowy. Piec 175 stopni 20-30 minut.

Biszkopt biały tak samo – tylko skrócić czas pieczenia 15-20 minut. Do suchego patyczka.

Wkładka serowa:
Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch, dodawać po i żółtku. Po tym czasie dodawać zmielony ser i budyń. Dodać ubitą pianę z białek i sok z cytryny. Delikatnie wymieszać. Piec 180 stopni około 45 -55 minut. Pozostawić do wystygnięcia w uchylonym piekarniku. Wystudzić.

Masa budyniowa:
Z 1/2 l mleka odlać niecałą szklankę. Pozostawić ją do wymieszania z budyniami. Pozostałą większą pojemność mleka wlać go garnka, dodać cukry i zagotować. Do gotującego się mleka dodać mniejszą cześć mleka z budyniami. Mieszać tak aby nie było grudek. Gotować 3 minuty. Można cały czas to ucierać mikserem. Ostudzić.


Masa truskawkowa:

Truskawki dodać go garnka, dodać cukier, dodać 5 łyżek wody. Zagotować do miękkości. Można truskawki zblenderować. Do tych truskawek dodać 3 galaretki truskawkowe. Wymieszać. Odstawić.
Uwaga!!!
Po uprażeniu truskawek – pojemność ich wraz z wodą, sokiem i cukrem ma wynosić 1 litr. Gdy jest za mało dolewamy wody.

Masa budyniowa:
Masło utrzeć na puch. Dodawać przestudzony budyń. Utrzeć na gładką masę. Do masy budyniowej można dodać kawę w proszku lub 1-2 łyżki nutelli.

Polewa:
10 dag gorzkiej czekolady
2 dag masła
50 ml mleka lub śmietany 30%.

Czekoladę, masło i mleko włożyć do miski i podgrzewać na parze do rozpuszczenia się składników.
Odstawić do wystygnięcia.

Masa serowa na wierzch:
Serek mascarpone wymieszać z cukrem pudrem.

Przełożenie ciasta:

biszkopt łaciaty
1/2 masy budyniowej
wkładka serowa
1/2 masy budyniowej
tężejącą galaretkę
biszkopt biały
polewa
masa z serka mascarpone
dekoracja wiórki czekoladowe