Biszkopt z masą kakaową i wkładką truskawkową

Składniki:

Biszkopt:

6 jaj

1 szkl cukru

1 szkl mąki

1 – 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa budyniowa:

1/2 l mleka

2 budynie śmietankowe lub waniliowe

25 dkg masła

3 łyżki cukru

cukier waniliowy

2-3 łyżeczki kakao

łyżeczka spirytusu

Masa truskawkowa:

70 dkg truskawek (mogą być mrożone)

3 galaretki truskawkowe

Masa śmietankowa:

250 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%

250 g serka mascarpone

1 płaska łyżka cukru pudru

1 paczka okrągłych biszkoptów

1/2 kostki czekolady mlecznej

Sposób wykonania:

Biszkopt: 

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i stopniowo żółtka. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Piec 175 stopni – 30-40 minut. Po wystygnięciu przekroić na pół.

Masa budyniowa:

Z 1/2 l mleka odlać połowę do garnka i zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do reszty zimnego mleka dodać budynie i dokładnie wymieszać . Mleko z budyniem wlewać do gotującego się mleka. Mieszać, aby nie było grudek. Wystudzić.

Masło utrzeć na puch. Dodawać stopniowo zimną masę budyniową, cały czas ucierać. Dodać kakao i spirytus.

 

Masa truskawkowa:

Truskawki podgrzać, zmiksować (blenderem). Gdy będą gorące dodać suche galaretki i dobrze wymieszać. Zagotować. Ostudzić.

Masa śmietankowa:

Bardzo zimną kremówką połączyć z serkiem. Ubić. Dodać cukier puder.

Przełożenie ciasta:

Biszkopt (połowa)

Masa budyniowa

1/2 masy truskawkowej

biszkopty okrągłe

1/2 masy truskawkowej

masa śmietankowa

biszkopt (połowa)

polewa (roztopić czekoladę mleczną i zrobić esy floresy)