Składniki:
Biszkopt:
6 jaj
1 szkl cukru
1 szkl mąki
1 – 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
1/2 l mleka
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
25 dkg masła
3 łyżki cukru
cukier waniliowy
2-3 łyżeczki kakao
łyżeczka spirytusu
Masa truskawkowa:
70 dkg truskawek (mogą być mrożone)
3 galaretki truskawkowe
Masa śmietankowa:
250 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
250 g serka mascarpone
1 płaska łyżka cukru pudru
1 paczka okrągłych biszkoptów
1/2 kostki czekolady mlecznej
Sposób wykonania:
Biszkopt:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i stopniowo żółtka. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Piec 175 stopni – 30-40 minut. Po wystygnięciu przekroić na pół.
Masa budyniowa:
Z 1/2 l mleka odlać połowę do garnka i zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do reszty zimnego mleka dodać budynie i dokładnie wymieszać . Mleko z budyniem wlewać do gotującego się mleka. Mieszać, aby nie było grudek. Wystudzić.
Masło utrzeć na puch. Dodawać stopniowo zimną masę budyniową, cały czas ucierać. Dodać kakao i spirytus.
Masa truskawkowa:
Truskawki podgrzać, zmiksować (blenderem). Gdy będą gorące dodać suche galaretki i dobrze wymieszać. Zagotować. Ostudzić.
Masa śmietankowa:
Bardzo zimną kremówką połączyć z serkiem. Ubić. Dodać cukier puder.
Przełożenie ciasta:
Biszkopt (połowa)
Masa budyniowa
1/2 masy truskawkowej
biszkopty okrągłe
1/2 masy truskawkowej
masa śmietankowa
biszkopt (połowa)
polewa (roztopić czekoladę mleczną i zrobić esy floresy)