Składniki:
Biszkopt:
6 jaj
1 szkl cukru
1 szkl mąki
1 – 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
2 żółtka
1 jajo
2 łyżki maki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
2 opakowania cukru waniliowego
6 łyżek cukru
1/2 l mleka
1/2 – 1 tabliczka mlecznej czekolady
kostka masła
2 galaretki truskawkowe – truskawki
Sposób wykonania:
Biszkopt:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i stopniowo żółtka. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Piec 175 stopni – 30-40 minut. Po wystygnięciu przekroić na pół.
Masa:
Z 1/2 l mleka odlać niecałą szklankę. Mleko zagotować z cukrami. W pozostałej części mleka rozmieszać dokładnie jaja i mąki. Do gotującego się mleka wlać pozostałą część z mąką i dokładnie mieszać. Ostudzić. Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce schłodzonego budyniu. Czekoladę rozpuścić w misce w kąpieli wodnej lub na parze. Przestudzić. Dodać do masy budyniowej.
Biszkopta przełożyć masą. Na wierzch można poukładać truskawki i zalać dwiema galaretkami truskawkowymi rozpuszczonymi w 3 szklankach wody.