Biszkopt z masą budyniową i galaretką

placek2 placek1

Składniki:

Biszkopt:

6 jaj

1 szkl cukru

1 szkl mąki

1 – 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa budyniowa:

2 żółtka

1 jajo

2 łyżki maki ziemniaczanej

2 łyżki mąki pszennej

2 opakowania cukru waniliowego

6 łyżek cukru

1/2 l mleka

1/2  – 1 tabliczka mlecznej czekolady

kostka masła

2 galaretki truskawkowe – truskawki

Sposób wykonania:

Biszkopt:

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i stopniowo żółtka. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Piec 175 stopni – 30-40 minut. Po wystygnięciu przekroić na pół.

Masa:

Z 1/2 l mleka odlać niecałą szklankę. Mleko zagotować z cukrami. W pozostałej części mleka rozmieszać dokładnie jaja i mąki. Do gotującego się mleka wlać pozostałą część z mąką i dokładnie mieszać. Ostudzić. Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce schłodzonego budyniu. Czekoladę rozpuścić w misce w kąpieli wodnej lub na parze. Przestudzić. Dodać do masy budyniowej.

Biszkopta przełożyć masą. Na wierzch można poukładać truskawki i zalać dwiema galaretkami truskawkowymi rozpuszczonymi w 3 szklankach wody.